Tietoa Ruutikankaasta

Tietoa Ruutikankaasta

Ruutikankaan Ampumaurheilukeskuksessa tulee olemaan yli 300 ampumapaikkaa 35 radalla, 400–paikkainen ravintola, 2500 autopaikan pysäköintialue ja helikopterikenttä. Alue on yksi Euroopan suurimmista ampumaurheilukeskuksista. Ruutikangas tulee olemaan lisäksi tapahtumakeskus, ja sinne on mahdollista toteuttaa myös muita harrastemahdollisuuksia.

Arvioitu valmistuminen on 2024. Rakentaminen on aloitettu ja ratoja otetaan käyttöön välittömästi niiden valmistuttua; jo 2019 meillä on ollut käytössä kolme Compak- rataa ja yksi hirvirata. Ensimmäiset SM-tason kilpailut on pidetty jo. Ennen rakentamista alueella pidetään myös Practical- kisoja, hirviammuntoja (hirvimerkki), sekä Compak- ja Sporting- kisoja.

Ruutikangas Oy on vuonna 2019 perustettu suomalainen ampuma- ja liikuntapalveluihin keskittyvä yhtiö. Ruutikangas Oy rakennuttaa ja ylläpitää Ruutikankaan ampumaurheilukeskusta. Yhtiön palvelut kattavat kokonaisvaltaisesti kaikki ampumaurheilun lajit, aina kansainvälisten ampumakilpailujen järjestämisestä laadukkaiden harjoitteluolosuhteiden tarjoamiseen kaikille ammunnan harrastajille.

Esittelyvideo alueesta, Klik!

 

SIJAINTI

Ruutikankaalle suunniteltu uusi ampumaurheilukeskus sijaitsee valtatien 8 länsipuolella, Limingasta noin 8km Raahen suuntaan, Limingan ja Lumijoen kuntien omistamilla kiinteistöillä. Ruutikankaan ampumaurheilukeskus on maa-alaltaan 93 hehtaaria – Alue on siis valtava.

 

OMISTAJUUS JA TUKI

Yhtiön pääomistajiin kuuluva Oulun Seudun Ampumaurheilukeskus ry (OSAK), joka yli 3000 jäsenellään on Suomen suurin ampuma- ja metsästysseura. Yhdistyksen taustalla on mm. 11 metsästys- ja ampumaurheiluseuraa. OSAK on vuokrannut kuntien omistamat maa-alueet 30 vuoden vuokrasopimuksella. OSAK:n tekemät sopimukset, velat ja muut velvoitteet siirretään Yhtiölle.

Ruutikankaalla on myös urheilun puolelta vahva tuki, sillä se on OKM:n liikuntapaikkarakentamisen kärkihanke. Suomen Ampumaurheiluliitto (SAL) ja Suomen Olympiakomitea ovat myös vahvasti Ruutikangas hankkeen takana. Osakeanti on päättynyt.

 

VAIKUTTAVUUS ALUEELLE

Hanke on merkittävä sekä paikallisesti, kansallisesti että kansainvälisesti. Se mahdollistaa valmistuessaan kaikkien ampumaurheilulajien (pl. ampumahiihto) EM- ja MM–tasoisten kilpailuiden järjestämisen. Ruutikangas tavoittelee 2-3 EM- ja MM-tasoista kilpailua vuodessa. Kansainvälisten kisojen valtava määrä selittyy sillä, että eri ampumaurheilulajeja on hyvin suuri määrä.

Valmistuttuaan keskuksen aluetaloudelliset vaikutukset elinkeino toimintaan, ja varsinkin matkailutoimintaan tulevat olemaan laajat niin Raahen kuin Oulun talousalueita ajatellen. Yhden kansainvälisen tason kilpailun osallistujamäärä on helposti 1500-3000 ampujaa, joiden mukana alueelle matkustavat myös valmennustiimi ja huoltojoukot. Helposti voidaankin laskea, että alueella on kisojen aikaan noin 5000 henkilöä + toimitsijat (noin 500-600 henkeä). Kansainväliset ampumakisat kestävät yleensä 1-2 viikkoa, ja kun ampujat tulevat tutustumaan olosuhteisiin usein viikkoa ennen kisoja, tarkoittaa tämä, että tuo 5000 matkailijajoukko majoittuu Ruutikankaan välittömässä läheisyydessä 2-3 viikkoa. Tänä aikana he turvautuvat alueen elinkeinojen palveluihin, sekä tutustuvat Pohjois-Suomen muihin vapaa-ajan kohteisiin. Isojen kisojen osalta Oulun ja Raahen seudun hotelliyöpymiskapasiteetti tulee nykyisellään täyttymään pahimmillaan jopa kolminkertaisesta (Oulu-Raahe talousalueen hotellihuonekapasiteetti n. 1600-1700 huonetta). On hyvä huomioida, että ampumaurheilumatkailu on koko Suomelle täysin uutta matkailua ja matkailu tuloa, sillä vastaavaa kansainvälisen tason ampumaurheilukeskusta ei löydy Pohjoismaiden alueelta.

Ruutikankaan arvioitu aluevaikutus on merkittävä koko Suomen mittakaavassa. Kun lasketaan alueen kansalliset ja kansainväliset kisat sekä Ruutikankaan omat cupit ja tapahtumat, voidaan varovaisuusperiaatteen nojallakin arvioida, että alue tuottaa uutta majoitustuloa n. 6-6,5 miljoonaa euroa / vuosi (noin 60 000 yöpymistä, Oulussa hotellihuoneen keskihinta 100,43 euroa/yö, heinäkuu 2020). Tämän lisäksi alueen muun palvelutarjonnan ja logistiikan osalta voidaan arvioida täysin uutta matkailutuloa jopa 12 miljoonaa (tutkimus vuonna 2019, kotimaan matkailijan käyttämä euromäärä päivässä majoituksen lisäksi noin 137 euroa / vuorokausi). Näin ollen Ruutikankaan kokonaisvaikutus alueen elinkeinotoiminnalle uuden matkailutulon muodossa n. 18 miljoonaa euroa / vuosi, varovaisen arvion mukaan.

 

MAHDOLLISUUDET

Alueen keskelle rakentuu noin 30 hehtaarin harraste- ja tapahtuma-alue, jonne haluamme tuoda ampumaurheilun rinnalle muutakin harrastus- ja virkistystoimintaa palvelemaan seudun asukkaita, sekä matkailijoita. Alue soveltuu myös täydellisesti suurten massatapahtumien, kuten suurkonserttien, messujen, näyttelyiden, erilaisten urheilukisojen ja muiden isojen kokoontumisten tapahtumapaikaksi, sillä tapahtuma-alueen reunalle rakennutetaan alueen palvelemiseen tarvittavat fasiliteetit, mm. 400-paikkainen ravintola. Tämän harrastus- ja tapahtumatoiminnan elinkeinovaikutukset lisäävät alueen merkitystä koko pohjoisen Suomen elinkeino toiminnalle aiemmin mainittujen ennusteiden lisäksi entisestään.

 

Kiinnostuitko? Etsimme yhteistyökumppaneita! 

Timo Haataja
Toimitusjohtaja
040 551 0029
timo.haataja(at)ruutikangas.fi

 

Maatöiden tekeminen melkein 100 hehtaarin alueella vaatii aikaa, mutta palkitsee jo ampujia. Joko katsoit alueen esittelyvideon?